Руска храна. Пељмени и вареники. У чему је разлика?

Између Србије и Русије постоје многе културно-историјске везе, али упркос томе не знају сви становници Србије разлике између пељменима и вареникима. У данашње време у Србији веома популарна италијанска храна, а као резултат тога, равиоли и тортелини су познатији. У западним и јужним словенским земљама често се могу наћи кнедле, али се не могу назвати ни пељмени ни вареники, осим тога, кнедле свако припрема на свој начин. Хајде да схватимо шта разликује пељмени од вареника?
← У различитим земљама постоји доста јела од пуњеног теста, сличних пељмена и вареника.
Пељмени и вареники су два од најпопуларнијих јела у руској кухињи, али не знају сви разлику између њих.
  1. Пељмени;
  2. Пржени пељмени;
  3. Вареники.
За пуњење пељмена користи се сирово млевено месо. У зависности од региона Русије, пељмени се припремају са говеђином, свињетином, ћуретином, пилетином, гуском, јагњетином, месом медведа, јелена и лоса. Понекад се различите врсте меса мешају у једнаким размерама. По правилу, у месо се додају зачини по укусу: лук, бели лук, црни бибер, со. Пељмени треба дуже да се кувају тако да се кува не само тесто, већ и месо. Пељмени се увек служе као главно јело.

Неке врсте пуњења за пељмене

Пилетина
Ћуретина
Гуска
Свињетина
Јагњетина
Говеђина
Jелен
Лос
Медвед
Вареники су пуњени готовим надевом. Остаје само да се тесто доведе до спремности кувањем вареники у води. Као пуњење за варенике, јагоде, вишње без коштица, малине, купине, рибизле, боровнице, кајсије, јабуке, пире кромпир са прженим луком, пржене печурке, творог и сир се умотавају у тесто. Неки вареники се могу класификовати као десерт, јер имају слатки укус. Остали вареники су посни и вегетаријански.

Неке врсте пуњења за варенике

Вишња
Jагода
Малина
Боровница
Jабука
Каjсиjа
Кромпир
Печурке
Сир
Постоји разлика у облику између пељменима и вареникима. Вареники су у облику полукруга, понекад са коврчама око ивице, а пељмени подсећају на људско уво. Вареники су обично већи од пељмена.

По дебљини теста немогуће је разликовати пељмени од вареника. Неки људи сматрају да у пељменима треба да буде више теста како би задржали облик. Други сматрају да би у вареникима требало да буде више теста како пуњење не би испао током кувања.

Сматра се да су се пељмени проширили широм Русије из Сибира, док су вареники из Украјине.
← Ширење пељмена и вареника широм Руске империје.
Због чињенице да се пуњење пељмена састоји од сировог меса, након кувања добија се веома богат, ароматичан и укусан бујон. Зато неки људи више воле да једу пељмене у сопственом бујону. Пељмени се такође могу јести пржени. У класичном облику пељмени и вареники се служе кувани, без бујона, са разним сосовима.
← Бујон од пељмена.
Најчешћи сосеви за пељмене су кисела павлака, сенф, кечап, маслац, мајонез, али ово није потпуна листа. Исто важи и за варенике са кромпиром и печуркама. Слатки вареники се једу са павлаком, јогуртом, џемом, сирупом или било којим слатким сосом.
Ако сте у Београду (Србија), лако можете пробати пељмене и варенике, а такође и сазнати разлику између њих тако што ћете наручити на сајту ресторана «URA!».
Контактирајте нас
Пратите нас на Инстаграму, пишите преко телеграму са свим питањима!
Радно време: сваки дан од 11:00 до 22:00.
Адреса: Београд, ул. Колубарска 21.

© 2023 Ресторан за доставу и за понети руске хране.